Kold og arrogant som introvert og selvstændig. Undgå denne opfattelse.

Hvordan undgår jeg, at folk oplever mig som kold og arrogant?

Hej Jane,

Jeg er ved at starte op som selvstændig behandler inden for primært zoneterapi, akupunktur og kranio sakral terapi efter et længere tilløb.

Jeg er tiltrukket af livet som selvstændig og glæder mig til selv at kunne bestemme over min arbejdsdag. Jeg glæder mig også til at kunne arbejde hjemmefra, hvor vi er ved at være færdig med at indrette min klinik i vores kælder.

Som person er jeg ret indadvendt og stille, når jeg møder nye mennesker i større sammenhænge. Derfor holder jeg mig ofte lidt tilbage. Gennem mit liv har det betydet, at jeg ofte har følt mig forkert. Ikke mindst fordi folk ofte siger til mig, at de oplevede mig som kold og arrogant indtil de lærte mig bedre at kende.

Jeg er ikke på nogen måde hverken kold eller arrogant. Jeg forsøger altid at møde andre med et åbent sind. Derfor rammer denne kommentar mig altid hårdt. Jeg kan også mærke, at den påvirker min selvtillid. Ikke mindst nu hvor jeg er ved at tage skridtet som selvstændig, kan jeg mærke, at den spøger meget i baghovedet. For får jeg mon svært ved at tiltrække kunder, hvis jeg bliver oplevet som kold og arrogant?

Jeg har haft en del ‘prøvekaniner’ undervejs i min uddannelse, og jeg kan virkelig godt lide at arbejde med folk på tomandshånd. Jeg føler mig tryg i disse sessioner og kan godt lide den nære stemning, som er.

Mit spørgsmål er, om du kan give mig nogle gode råd til, hvordan jeg kan undgå at folk oplever mig som kold eller arrogant i mit nye liv som selvstændig?

På forhånd tak for dit svar.

Kærlig hilsen
Inge

———-

Kære Inge,

Tak for dit spørgsmål.

Lad mig starte med at sige, at det er en klassisk ting som introvert eller indadvendt at blive opfattet som kold og arrogant.
Og de folk, som siger det, forstår sjældent, hvor ondt denne sætning faktisk gør at få at vide.

Jeg tror, at det er de færreste mennesker, som forbinder kold og arrogant med noget positivt. Derfor får man som dig nemt en følelse af at være forkert. Og også misforstået, da man ikke selv føler sig hverken kold eller arrogant.

Langt de fleste indadvendte eller introverte er faktisk meget interesserede og nysgerrige på andre mennesker. De kan godt lide at lære andre mennesker at kende og indgå i dybe relationer med dem. Og både lære og lade sig fascinere af andre mennesker.

Men hvorfor er det så, at det alligevel er sådan, mange introverte bliver opfattet som kolde og arrogante af mennesker, som ikke kender dem særlig godt?

 

Når den introverte hjerne er på overarbejde

Som introvert er der stor forskel på at indgå i en relation på tomandshånd frem for i en større gruppe.
Og der er stor forskel på, hvor afslappet man er, alt efter om man kender de øvrige mennesker og omgivelserne eller ej.

I nye situationer med en del fremmede mennesker vil introverte som udgangspunkt være en smule tilbageholdne.

Det handler om, at den introverte hjerne arbejder på højtryk med alle de nye indtryk, den præsenteres for.

Helt ubevidst forsøger du som introvert at læse og forstå de nye mennesker, du står over for.

Samtidig analyserer og fortolker du som introvert også automatisk på alle andre stimuli, som er omkring dig.

Din hjerne forholder sig altså ikke kun til de fremmede mennesker og det, som kommer ud af deres mund i talte ord. Den forholder sig til ALT omkring dig. Hvilket dette billede fra Quiet Revolution illustrerer på så fin en vis:

Kold og arrogant som introvert og selvstændig. Hvordan undgår jeg at blive opfattet som kold og arrogant, når jeg ikke er det

 

Du kan virke fjern og uden interesse

Al denne hjerneaktivitet kan betyde, at du kommer til at svare med korte sætninger. Og derfor ikke virker som om, at du bidrager konstruktivt til samtalen. Det handler ikke om, at du ikke vil, men om at du simpelthen ikke når det, da du på alle områder er på overarbejde. Husk på at du som introvert trækker på din langtidshukommelse, så ordene har et stykke vej, inden de kommer ud i en fornuftig sammenhæng fra din mund.

Derudover er det ofte også kendetegnende for introverte, at der ikke er den store mimik hverken i ansigtet eller i det generelle kropssprog. Det kan for udestående virke som manglende interesse, eller som om at du som introvert har nok i dig selv.

Samtidig er introverte mennesker ofte også private mennesker. Det betyder, at vi sjældent fortæller en masse om os selv og vores liv, før vi føler, at vi kender folk lidt bedre. Derfor deler vi sjældent ud af os selv ved vores første møde med andre. Men vi lader til gengæld gerne dem gøre det, mens vi lytter.

Summa summarum er der flere ting, som kan have betydning for, at du og vi som introverte ofte bliver opfattet som kolde eller arrogante af folk, som ikke kender os.

 

Hvad kan du gøre?

Jeg ved godt, at du ikke er hverken kold eller arrogant.

Og jeg ved godt, at du går til andre mennesker med et åbent sind.

Men jeg ved også, at der er stor risiko for, at det ikke er sådan, du bliver opfattet.

 

Fokusér på dine kunder

I forhold til dit nye liv som selvstændig vil jeg først og fremmest råde dig til at dyrke din glæde ved at arbejde med dine kunder på tomandshånd.

Prøv at sætte ord på, hvilke styrker du bruger i disse sessioner. Hvad er det, som netop du kan, som giver en god og nær stemning?

Dernæst så glem alt om, at nogle mennesker har oplevet dig som kold og arrogant. Ret i stedet alt dit fokus mod dine kunder. Hvem kan du lide at arbejde med? Hvorfor kan du lide at arbejde med disse mennesker? Hvad kan du hjælpe disse mennesker med? Hvorfor er du det oplagte valg for dem?

Det tager dit fokus væk fra dig selv og nogle menneskers oplevelse af dig. Og hen på dine kunder, og hvorfor netop du er det oplagte valg for dem.

Du har nemlig stærke styrker i forhold til at indgå i nære relationer med andre mennesker, da du udstråler ro. Og fra naturens side har virkelig gode evner til at lytte og sende det du hører tilbage til den anden person, så vedkommende kan bruge det. Benyt dig af det.

 

Pas på din energi

Som introvert har dit energiniveau utrolig stor betydning for, hvor meget du kan involvere dig i andre mennesker.

Har du kørt dig selv for hårdt og glemt at lade op, vil du ikke have det store overskud til at forholde dig til andre mennesker. I stedet vil du virke sløv og fjern, da din hjerne er overstimuleret og savner fred og ro uden andre mennesker omkring dig.

Derfor skal du være bevidst om dit energiniveau, når du planlægger sessioner og aktiviteter i din praksis.

 

Forbered dig

Hvis du vælger at deltage i netværksmøder eller andre sociale aktiviteter med en del fremmede mennesker, så sørg for at forberede dig. Overvej eventuelt et par spørgsmål, som du kan ty til, hvis du får brug for det undervejs i en samtale.

Derudover så sørg for at have ladet op, så du er fuld af energi, når du kommer. Og husk i øvrigt at du ikke behøver at nå rundt til alle mennesker, som er til stede. Prøv udelukkende at fokusere på at snakke med et andet menneske ad gangen. Koncentrer dig om dette menneske og forsøg at lukke alt andet ude.

Når du kan mærke, at du trænger til en pause, så gå en tur på toilettet eller ud at få noget frisk luft. Det giver dig lige et par minutter for dig selv, hvor du kan få styr på nogle af de mange indtryk, du er blevet præsenteret for. Og hvor du kan trække vejret helt ned i maven.

 

Øv dig i et åbent kropssprog – og undgå at virke kold og arrogant

Det er nemt at komme til at udstråle et lukket kropssprog som introvert, da man har så stor fokus på alt andet, at man slet ikke er bevidst om, hvad man udstråler gennem sit kropssprog.

Måske du kan få glæde af at se denne video netop omkring kropssprog:

Jeg håber, at du kan bruge mine råd til noget og vil ønske dig alt det bedste med dit nye liv som selvstændig.

Kærlig hilsen
Jane (som også har prøvet at blive opfattet som kold og arrogant, men bare er introvert som dig).