Brug min erkendelse i din business. Lyt til dig selv.

Sådan blev en kælderrenovering en erkendelse af de helt store, som du også kan bruge i din business

KælderI vores hus er der en kælder, som på mange måder har haft stor betydning for den person, jeg er i dag. Den historie vil jeg dele med dig her, da du faktisk kan overføre en del af pointerne til din business.

Da vi købte vores hus for 8 år siden, trængte det til en kærlig hånd samt en smartere indretning i forhold til vores liv som børnefamilie. De tidligere ejere havde boet i huset i over 40 år, og da deres børn var flyttet hjemmefra, indrettede de huset til kun de to. Det betød bl.a., at et af børneværelserne var en ekstra spisestue, og at tre rum var lavet til et rum. Samtidig havde de aldrig brugt kælderen, som derfor bestod af nogle mørke rum af beton.

Vi har derfor haft en del istandsættelsesprojekter i vores hus og valgte at kaste os over stueetagen og haven i første omgang og vente med kælderen, til tiden blev moden til det.

Det blev den for cirka 4 år siden, hvor min mand gik stille og roligt i gang med renoveringen. Det viste sig dog hurtigt, at projektet blev en del større end først forventet. Vi blev bl.a. nødt til at grave kælderen ud og få den understøbt, hvilket ikke var en del af den oprindelige plan.

Vores liv har på mange måder ændret sig, siden vi lavede de første renoveringsprojekter i huset og til nu. Vi er gået fra at have 1 barn til i dag at have 3 børn, og min mand er gået fra at være studerende til i dag at have en fuldtidsstilling inklusiv en køretur på 35-40 minutter hver vej. Vi har altså ikke det samme liv, som da vi satte vores underskrifter på købsaftalen for 8 år siden.

Og det har selvfølgelig også indflydelse på et så stort renoveringsprojekt, som vores kælder har været. Især når projektet hele tiden vokser sig større og større på grund af uforudsete opgaver, som sådan et ældre hus ofte byder på. Det har betydet, at tiden er gået – og kælderen er blevet ved med at være et projekt, som aldrig rigtig er blevet færdig.

Det har været svært

Jeg har haft det svært med det kælderprojekt.

Vi har haft det svært med det kælderprojekt.

Vores børn har haft det svært med det kælderprojekt.

Og faktisk har det været grunden til, at vi flere gange har truffet et valg om at sætte projektet på pause. For da et af børnene på et tidspunkt spurgte “Hvor er far, er han i kælderen igen? Han er altid i den kælder”, besluttede vi, at sådan skulle det ikke lyde.

Så vi har taget lange pauser på halve til hele år, hvor der nærmest ikke er blevet arbejdet i kælderen. Hvor projektet har stået totalt stille. Og det har vi haft det godt med.
Sådan da…

For når man vælger at kaste sig over så stort et projekt, så følger folk med på sidelinjen. De er interesserede og spørger ind til udviklingen af et godt hjerte. Når de så oplever 3½ år senere, at svaret fortsat er, at vi stadig mangler meget og langt fra er i mål, så begynder de at overføre det til deres eget liv.

Og det resulterer i kommentarer som: “Jeg kunne aldrig have boet i det byggerod, så længe som I har” eller “Ja, jeg misunder jer ikke ligefrem, at I stadig roder med kælderen”.

Og det har i perioder været SVÆRT for mig. Jeg har taget deres kommentarer til mig som kritik af os og vores projekt. Jeg har lavet deres kommentarer om til en dum historie, som lyder i retning af:

“Det er sgu da også for dårligt, at vi fortsat ikke er færdig med den kælder efter så mange år. Helt ærligt vi burde da også tage os sammen og få den færdig. Alle andre ville jo have været færdige for længst. Vi bliver da heller aldrig færdige med det, vi er i gang med modsat alle andre.”

Lad mig sige det med det samme – det er ikke en særlig fordrende historie at begynde at fortælle både sig selv og sin mand, som har knoklet så mange timer i den kælder ikke for hans, men for VORES skyld.

Historien har gjort mig opgivende, sur, træt og frustreret.

Men det gør den ikke længere, for i dag lyder den slet ikke sådan mere.

I dag har jeg nemlig ændret historien til en ny historie, som handler om en familie, der har prioriteret hinanden over deres kælder. Som har valgt at bo med byggerod i kælderen, men med masser af kærlighed på stueetagen.

Ændringen i historien skete, da jeg blev bevidst om, at det var mig selv, som skabte historien om, hvad alle de andre mener med deres kommentarer. Da jeg blev bevidst om, at jeg jo egentlig ikke ved, hvad de præcist har ment med deres kommentarer, og at jeg i øvrigt også kan være fuldstændig ligeglad.

For uanset hvad så er:

Deres historie ikke min historie.

Deres prioriteringer ikke mine prioriteringer.

Deres familier og liv ikke min familie og mit liv.

Deres lykke ikke min lykke.

Jeg har jo sådan set haft det fint med, at vi har prioriteret vores familie, tid med vores børn og kærlighed til hinanden frem for en færdig kælder, men en usammenhængende familie med et parforhold i forfald. Og jeg har stået 100% inde for de pauser, vi har valgt at holde i projektet.

Altså lige indtil jeg lod mig påvirke af de andres meninger og kommentarer og begyndte at skabe historier ud fra dem.

Det har været en øjenåbner af de helt store. For hvor tit skaber vi ikke disse historier ud fra, hvad vi tror, de andre tænker og mener? Hvor tit lader vi os ikke påvirke af disse historier og lader dem dræne os for energi, motivation og godt humør?

Det er en fantastisk erkendelse at blive bevidst om.

Brug min erfaring i din business
Min læring fra vores kælderprojekt kan i dén grad overføres til at drive sin egen business.

Og der er flere pointer i den:

1) Du kan altid finde en eller flere, som ville prioritere anderledes, end du gør. Som ville gøre noget andet, end du gør. Som ville blive glad af noget andet, end du gør

2) Du vil altid have muligheden for at skabe “dumme historier”, ud fra hvad du tror, at andre mener med det, de siger. Og det er vel og mærke dig, som skaber disse historier, ud fra hvad du hører, at de siger! Måske deres hensigt faktisk er en helt anden, end den du tror gennem din selvskabte historie?

For at bevare energien på dine projekter er et godt råd derfor, at du lukker de andres kommentarer ude og lytter til dig selv.

Du er den eneste, som kan mærke, hvad der føles rigtigt for dig. Du er den eneste, som kender dine prioriteter. Du er den eneste, som ved, hvad der gør dig glad helt ind i krop og sjæl.

Din sandhed er ikke alle andres sandhed. Og alle de andres sandhed er ikke din sandhed.

Det er så vigtigt at komme til den erkendelse. For det er her, du slipper dig selv fri. Det er her, at du tør tage de beslutninger, som føles rigtige for dig, og som betyder, at du ikke holder dig selv tilbage. Eller modsat gør nogle handlinger, fordi du tror, at de andre synes, at du skal gøre det. Det er her, at du kan bevare energien, troen og humøret.

Så min opfordring til dig er brug min erkendelse i din business og husk:

De andres historie er ikke din historie.

De andres prioriteringer er ikke dine prioriteringer.

De andres business er ikke din business.

De andres lykke er ikke nødvendigvis din lykke.

Det kræver øvelse at lade være med at “være” i alle de andre og i stedet blive “hjemme” i sig selv. Det er til gengæld det hele værd og frigør en masse god energi og ressourcer.

Og kælderen – nej, den er fortsat ikke helt færdig, men det skal den nok blive, når tiden er til det.

Med ønsket om en dejlig dag.
Kh Jane

Ps. Hvis du oplever, at du har svært ved at mærke efter, hvad der er det rigtige for dig, eller du synes, det er svært at følge det, du mærker, så hjælper jeg dig gerne. Skriv til mig på hello@businessbyyou.dk og så finder vi ud af, hvordan vi bedst kan skræddersy et forløb til dig.

Skriv en kommentar