Hvordan stiller du dine spørgsmål?

Hvordan stiller du dine spørgsmål?

Hvordan stiller du dine spørgsmål? Det kan have stor betydning som selvstændigHvordan stiller du dine spørgsmål til dig selv? Tænker du nogensinde over det? Om du måske begrænser dig selv via dine formuleringer? Eller skaber unødvendig frygt blot via dit sprogvalg?

Hvis dit svar er nej, så er du langt fra alene. Men det er som sådan ikke nogen trøst. For du kan faktisk skabe store og  fantastiske forandringer “blot” ved at blive mere bevidst om dine tanker.

Når jeg skriver blot i anførelsestegn, så er det fordi, at du rent faktisk i gennemsnit tænker cirka 192.000 tanker i løbet af en typisk dag.

Det svarer til cirka 12.000 tanker i timen, hvis vi tager udgangspunkt i en dag med 16 vågne timer. Det er pænt mange tanker at være bevidst om, ikke?

Og det lader sig selvfølgelig heller ikke gøre, da langt hovedparten af vores tanker sker helt ubevidst.

Men som med andre ting i livet, kan man også ved tanker diskutere, hvorvidt kvantitet just er bedre end kvalitet.

Det er nemlig sådan, at vi mennesker har en tendens til at lade mange af vores tanker køre i ring time efter time, dag efter dag, uge efter uge, uden vi egentlig er særlig bevidste om det.

Derfor ville det måske ikke skade med en mindre justering, så vi retter lidt op på kvaliteten frem for kvantiteten.

Og det er det, som jeg vil opfordre dig til i dette blogindlæg.

 

Måske kan du skabe mirakler?

Det er nemlig en rigtig god idé at blive mere bevidst om kvaliteten af sine tanker – ja faktisk kan du nærmest skabe mirakler ved at få større fokus på dine tanker.

Et godt sted at starte er at begynde at fokusere på de tanker, hvor du stiller dig selv et spørgsmål. For hvordan stiller du dine spørgsmål?

Ofte får vi nemlig stillet os selv nogle spørgsmål, som skaber frygt, bekymring og mindreværdsfølelser i vores krop og sind.

Altså udelukkende ud fra måden, vi formulerer vores spørgsmål på!

Det er der bare ikke ret mange af os, som er klar over – desværre.

Prøv at se disse eksempler. Læg mærke til den store forskel der er på, om du stiller spørgsmål a eller b til samme overordnede emne:

Eksempel 1:
a) Hvorfor lykkes det ikke for mig? (Problemorienteret)
b) Hvad har jeg lært af mine resultater indtil nu?
(Løsningsorienteret)

Eksempel 2:
a) Kan jeg mon klare den opgave? (= Frygt og tvivl)
b) På hvilken måde kan jeg mon klare den opgave?
(= Forudsætningen: jeg kan klare opgaven)

Stillet op på den måde er det ret tydeligt, ikke?

 

Hvordan lyder dine spørgsmål?

Har du lyst til at arbejde med dine tankemønstre og de spørgsmål, du stiller dig selv, så prøv gennem en periode at skrive ned, hver gang du opdager, at du stiller dig selv et spørgsmål. Kig derefter på formuleringen af spørgsmålet og overvej, om dit svar ville se anderledes ud, hvis dit spørgsmål var formuleret på en anden (og måske mere løsningsorienteret) måde.

I takt med at du giver dine tanker og spørgsmål mere opmærksomhed, vil du opleve, at du begynder (ubevidst) at ændre dine formuleringer til at støtte dig frem for at begrænse dig.

Det kræver selvfølgelig øvelse – og masser af den at nå til det punkt. Så lad være med at forvente mirakler fra den ene dag til den anden.

Til gengæld lover jeg dig, at det er al øvelsen værd.

 

Opsummering – hvordan stiller du dine spørgsmål?

Kort opsummeret handler det altså om at blive bevidst om:

  • Hvordan du kan påvirke dine tanker, tilstand og energi udelukkende ud fra dit sprog
  • Hvordan du kan stille spørgsmål til dig selv om både muligheder og udfordringer i din virksomhed, så det er trygt og rart at forholde sig til
  • Hvornår du sprogligt skaber et rum af muligheder
  • Hvornår du sprogligt skaber et rum af begrænsninger

 

Skriv en kommentar