3 tip til at træne dine hjerne til at være positiv som introvert selvstændig

3 tip til at træne din hjerne til at være positiv

3 tip til at træne din hjerne til at blive mere positiv. Gode råd til soloselvstændige.Som selvstændig er det uundgåeligt, at man møder udfordringer på sin vej. Ofte kan man i situationen føle, at man står alene med sin udfordring, hvilket kan være ret skræmmende. Derfor er det en god idé at ruste sig til disse situationer ved at arbejde på at bevare et så positivt sind som muligt. Det får du 3 tip til i dette blogindlæg.

Det er videnskabeligt bevist, at din og min hjerne er bedre til at huske modgang og dårlige oplevelser end de gode.

Det betyder fx, at hvis du får dårlig kritik, så lagrer din hjerne den kritik mere grundigt, end når du modsat får god kritik.

Derfor skal du arbejde mere bevidst på at fastholde det positive i dit liv.

Det handler om at finde en balance.

Balancen er der, hvor du kan lære af kritikken uden at lade det gå ud over dit selvværd. Og hvor du kan distancere dig, fordi du ved, at det ikke handler om dig personligt.

 

Brug det negative som brændstof

Ofte kan vi have stor gavn af at bruge vores problemer og negative oplevelser som brændstof. For ofte finder vi både lærdom og inspiration i kritik, der hjælper os med at udvikle os. Altså som konstruktiv feedback, vi kan justere vores kurs og tiltag ud fra.

Men desværre sker der ofte det, at vi kommer til at blive hængende i ‘dynget’.

I denne tilstand slår vi os selv i hovedet og messer med sammenbidte læber ‘Du er sgu også så dum/uduelig/amatøragtig…‘ eller hvad vi ellers kan finde på af mere eller mindre flatterende selvbetragtninger i situationen.

Du ved det – og jeg ved det:

Det er sjældent disse selvsaboterende ytringer, som får os i højeste gear og klar til at nå nye højder af succes med motivationen i højsædet.

I stedet bliver vi mere og mere opslugte af negativiteten…

I disse situationer er det som introvert altid vigtigt at mærke efter, hvorvidt du er ramt af en energikrise. For en energikrise kan komme til udtryk på mange måder. Og den kan ofte løses hurtigt, hvis du først er bevidst om den. Det kan du læse meget mere om her.

 

3 tip til at blive mere positiv

Herunder får du til gengæld de 3 tip til, hvordan du kan træne din hjerne til at være mere positiv.

 

1. Vær taknemmelig

Det første råd handler om, at du bevidst skal tænke på alt det gode i dit liv, som du er taknemmelig for. For jo mere du fokuserer på, hvad der går godt i dit liv, jo mindre plads tillader du det negative at få i dit liv.

En god måde at få taknemmeligheden ind i dit liv på er ved at gøre det til en daglig vane at reflektere over alt det, som du er taknemmelig for.

Sæt dig for at du hver dag skriver et par linjer om det, som du er taknemmelig for denne dag.

Du behøver ikke at skrive en lang roman, det er nok bare at skrive 3 korte sætninger fuld af taknemmelighed. Det handler om at få din hjerne til at sætte fokus på de gode ting i dit liv gennem refleksionen, mere end om hvor mange ord, sætninger og romaner, du får produceret fuld af taknemmelighed.

 

2. Gentag positive budskaber om dig selv

Det har stor betydning, om du dagligt fortæller dig selv positive eller negative budskaber om dig selv.

Det er videnskabeligt bevidst, at jo flere gange, du hører et budskab, jo større sandsynlighed er der for, at du tror på den.

Hvilket betyder, at hvis du dagligt gentagne gange fortæller dig selv ikke-støttende budskaber, er der stor sandsynlighed for, at du får ret.

Det kan fx være, at du fortæller dig selv, der er noget, du ikke kan, ikke er god nok til eller klog nok til. Jo flere gange du fortæller det, jo større er sandsynligheden for, at din hjerne til sidst tror, at det er sandheden. Og dermed lever ud fra det.

Modsat – fortæller du dig selv, at du kan, hvad du sætter dig for. At du er klog nok og ved nok, så er der større sandsynlighed for, at du lykkes med det, du drømmer om. Netop fordi du dagligt gentagne gange overbeviser dig selv om, at du er i stand til at finde de løsninger, du har brug for.

Mit forslag er, at du finder to til tre positive budskaber, som føles naturlige for dig. Og som repræsenterer dine mål og afspejler din personlighed.

Det kan fx være:

  • Jeg kan alt
  • Jeg bliver bedre hver dag
  • Jeg tror på, at alt er muligt

 

Øvelsen er i øvrigt virkelig effektiv, hvis du har tendens til negative tanker. Men husk at det er i gentagelsen, at styrken for alvor findes.

Du behøver i øvrigt ikke at sige dine positive budskaber højt. Du kan sagtens nøjes med at gentage dem inde i dit hoved. Men ofte virker det stærkere, når man siger ting højt.

 

3. Prøv at udfordre dine negative tanker

Det tredje tip handler om, at det er vigtigt at være bevidst om, at du selv kan påvirke, hvordan du reagerer, når du får en negativ tanke.

Husk på at din hjerne er disponeret for at fastholde negative oplevelser bedre end positive. Derfor kræver det altså fuld bevidsthed fra din side at ændre det.

En måde at gøre det på er ved at forsøge at adskille dig selv fra den negative tanke. At se på tanken som én, du kan observere og nedbryde. Det gør du ved at distancere dig fra tanken i stedet for at dvæle ved den.

Ofte når vi distancerer os fra vores negative tanker og stiller spørgsmål til dem, så får vi øje på, at de slet ikke passer.

Hvis du fx tænker: ‘Jeg er en fiasko’, så bliver det nemt at føle sig som en fiasko, hvis du lader dig selv blive i tanken.

Prøv i stedet at distancere dig fra den.

Stil spørgsmål til den som: ‘Passer det, at jeg er en fiasko?‘.

I dit svar vil det ret hurtigt stå klart for dig, at det jo ikke passer, at du er en fiasko.

Det er generelt altid et effektivt værktøj at stille spørgsmål til sine tanker. For selve spørgsmålet for dig til at stoppe op og tænke på tanken på en helt ny måde. Eftersom et spørgsmål lægger op til et svar.

 

***

Det kræver øvelse at få din hjerne til at blive mere positiv. Så øv dig og opdag, at der stille  og roligt sker en udvikling i dine tankemønstre.

Kh Jane

Skriv en kommentar