6 måder at håndtere frygt som selvstændig og introvert med virksomhed

6 måder at håndtere frygt som selvstændig

6 måder at håndtere frygt som selvstændig og introvert. Gå efter dine drømme og nå i målI dette blogindlæg får du 6 måder at håndtere frygt på. Som selvstændig og introvert er det vigtigt at arbejde bevidst med din frygt. Ellers risikerer du, at det er din frygt, som forhindrer dig i at nå dine mål og opfylde dine drømme. 

Du kan lige så godt se det i øjnene. Din frygt er en fast følgesvend i livet som selvstændig. Derfor gør du klogt i at blive tryg ved din frygt og finde nogle måder, du kan arbejde med den på.

Din frygt er din hjernes måde at forsøge at holde dig i stilstand. For her er der trygt, rart og sikkert. Men hvis du aldrig bevæger dig ud af denne tilstand, så får du svært ved at nå dine mål og opfylde dine drømme.

For det kræver handling. Husk at det som introvert kan være en god ide at udvide din komfortzone skridt for skridt. Så du sikrer, at du ikke bliver overvældet undervejs.

Herunder får du 6 bud på, hvordan du kan arbejde med din frygt. Nogle af budene er helt lavpraktiske, mens andre handler om dit indre arbejde og fokus.

 

6 måder at håndtere frygt

1. Din frygt har kun den magt, du giver den

Den første af de 6 måder at håndtere frygt på handler om din bevidsthed. Det er nemlig vigtigt, at du er bevidst om, at det er dine tanker, som skaber frygt. Og dine tanker kan du ændre gennem øvelse. Så øv dig i at lægge mærke til, hvornår du er styret af frygt. Læg mærke til hvilke tanker du giver opmærksomhed. Samt hvilke du lader slippe dit sind. Jeg ved godt, at det ikke nødvendigvis er en nem opgave, men den kan godt lykkes, hvis du træffer en beslutning om det. Én god metode til det er at træne din hjerne til at være positiv.

 

2. Stil konkrete spørgsmål, som giver konkrete svar

Din frygt er en sikker indikator på, at du er ved at flytte dig et nyt sted hen. Du jagter nye drømme. Og nye mål. Så i de situationer hvor du føler, at frygten overtager dig, så brug det som din drivkraft i stedet for at blive handlingslammet. Stil helt konkrete spørgsmål til dig selv. Hvad er det, jeg frygter i forhold til denne opgave, dette møde eller dette skridt i min virksomhed? Hvad vil det give mig at gennemføre? Dine svar er din drivkraft til at handle, selvom du mærker frygt.

 

3. Søg hjælp udefra

Hvis du i perioder oplever, at dit indre arbejde ikke er nok til at forhindre din frygt i at stoppe dig, kan du vælge at søge hjælp udefra. Det kan godt være svært at ændre sine tankemønstre selv. Ofte kan selve det at sige det højt betyde, at du allerede kender svaret og er klar til at handle igen. Det behøver ikke nødvendigvis være en professionel hjælper. Nogle gange kan en god veninde eller sparringspartner være nok.

 

4. Husk: Du har gjort det før

Som selvstændig kan frygten føles meget dominerende. Der er hele tiden så meget nyt at sætte sig ind i. Så mange områder man er uerfaren inden for. Og så meget at gå i panik og tankespind over. Alle andre virker som om, at de er tusind kilometre foran én. Når du oplever dette, så prøv at minde dig selv om, at du har tacklet frygten mange gange tidligere i dit liv. Fx ved jobsamtaler, dates, forældreskab – ja stort set ved alting, du prøvede første gang. Disse gange har du overvundet frygten, og derfor ved du, at du kan igen. Skriv eventuelt en liste med situationer, hvor du har overvundet din frygt. Den bliver helt sikkert længere, end du lige umiddelbart tror.

 

5. Træk vejret

En helt praktisk måde at arbejde med din frygt på er gennem din vejrtrækning.

Når du mærker, at frygten gør dig handlingslammet så træk vejret dybt. Jo mere du retter din bevidsthed mod din vejrtrækning, jo mindre opmærksomhed får din frygt. Desuden beroliger den dybe vejrtrækning dit nervesystem, så du automatisk slapper mere af.

Der findes mange forskellige og rigtig gode vejrtrækningsøvelser. Blandt andet denne:

Tag en indånding, mens du tæller til 5.
Hold herefter vejret i 5 sekunder.
Lav en lang udånding, mens du tæller til 7.

 

6. Tilgiv dig selv

Den sidste af de 6 måder at håndtere frygt handler om at tilgive dig selv. For ofte er vi så hårde mod os selv. Du vil opleve fra tid til anden, at du kommer til at give efter for din frygt. At du lader den holde dig tilbage. Eller at den får lov at fylde alt for meget i dine tanker. Tilgiv dig selv når det sker og anerkend, at du faktisk er bevidst om, at det var det, som skete. Og skift så bevidst fokus i dine tanker og glæd dig over, at du tager ansvar.

Skriv en kommentar