Tankemylder er et ret velkendt fænomen som introvert. Og de fleste introverte kan nikke genkendende til, at det kan være meget frustrerende og udmattende at være fanget i. Derfor får du i dette blogindlæg et par tip til, hvordan du kan gå fra at overtænke til at handle i stedet.
Når du har tankemylder, kører dine tanker i loop.
Den ene tanke overtager den anden. Mens den tanke bliver overtaget af endnu en tanke, som bliver afløst af en ny. Som afløses af endnu en tanke, du allerede har tænkt…(!)
Og sådan kører dine tanker i ring.
Nye og gamle tanker blandet sammen i et stort virvar.
Uden at du kan stoppe dem eller i det mindste få noget konstruktivt ud af dem.
Tankemylder er frustrerende og udmattende
Som introvert er det meget ofte, når du ligger i din seng om aftenen, at din hjerne begynder sit tankemylder.
Hvilket naturligt nok kan blive en meget frustrerende og udmattende situation. Og jo længere tid dine tanker får lov at køre i ring, jo værre bliver det.
For når vi ender i disse situationer med tankemylder, har vi ofte en uheldig tendens med at få gjort vores tanker negative eller overvældende.
Hvad der måske starter som en ny ide eller en tanke om en igangværende opgave, bliver pludselig lavet om til noget faretruende, overvældende eller en helt ude af kontekst situation.
Hvilket ikke blot betyder, at tankemylderet stjæler din tid og energi. Men også at det tilfører dig en utryg eller ubehagelig fornemmelse i kroppen.
Råd mod tankemylder som introvert
Herunder finder du nogle råd, du kan bruge næste gang du oplever, at du ender i en situation med tankemylder og overtænkning.
Rådene hjælper dig med at komme ud af dit hoved og ændre dit fokus gennem handling.
Bliv bevidst om din følelsesmæssige tilstand
I situationer hvor du oplever, at din følelsesmæssige tilstand forandres, uden at du har været bevidst om det, så vend straks din opmærksomhed mod dine tanker.
For når vi har tankemylder, er vi ofte i stand til at ændre vores følelsesmæssige tilstand. Uden at der er gået noget forud.
Læg mærke til om du er i gang med at stille dig selv spørgsmål i tankerne. Og hvordan du i så fald stiller dine spørgsmål.
Eller om du bliver ved med at fokusere på tidligere situationer og begivenheder, som ikke gik, som du ønskede eller havde forestillet dig.
Øv dig i at blive bevidst om hvornår din følelsesmæssige tilstand ændrer sig. Altså uden at du lige kan pege på den umiddelbare grund. For her er der rigtig meget at hente i forhold til at afværge, at det er dine tanker, som unødvendigt skaber usynlige barrierer for dig.
Træk vejret
Det er så banalt – og alligevel så virkningsfuldt.
For når vi som introverte bevæger os op i vores hoved og begynder at overtænke, ender vi ofte i en anspændt tilstand. Og fra denne tilstand glemmer vi at trække vejret helt ned i maven.
Så blot selve det at blive bevidst om din vejrtrækning og få ilt ud i hele kroppen, kan betyde et hurtigt skift i både din tilstand og bevidsthed.
Prøv at rette al dit fokus mod din vejrtrækning. Tæl til 5, mens du trækker vejret ind og dernæst til 5 igen, mens du puster ud.
Udover at selve vejrtrækningen rent fysisk gør en forskel i din krop, så flytter du også bevidst dit fokus fra dine tanker. Hvilket betyder, at du får svært ved at fastholde dem.
Du kan også vælge at følge denne guide til at blive mindful på 2 minutter.
Skriv dine tanker ned
Rigtig mange introverte kan godt lide at skrive. Hvilket nok netop udspringer af, at der altid er mange tanker, samtaler og monologer i gang i en introvert hjerne. Så selve det at skrive sine tanker ned kan føles som at få mere plads i sit hoved. Og derfor giver det ofte stor mening at skrive dine tanker ned som introvert. Ikke mindst i disse 3 situationer, som du kan læse om i dette blogindlæg.
For ofte har vi langt lettere ved at sortere i vores tanker, når vi ser dem på skrift.
Præcis som vi også får nemmere ved at skabe afstand til os selv og vores egen rolle og se det hele udefra.